وردپرس چیست و چگونه با آن وبسایت طراحی کنیم؟

مشاهده بیشتر بستن
وردپرس چیست؟ چگونه با وردپرس وبسایت طراحی کنیم

قطعا اسم وردپرس را زیاد شنیده‌اید. وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا برای راه‌اندازی و ایجاد سایت‌ها و وبلاگ‌ها است که با استفاده از این سیستم نرم‌افزاری می‌توانید محتوای سایتتان را مدیریت کنید. در این مقاله قصد داریم برترین سایت‌ساز و سیستم مدیریت محتوا، یعنی وردپرس را بررسی کنیم.

وردپرس چیست

وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا (cms) متن باز و سایت‌ساز است که به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار گرفته است. بعضی از کاربران هم به‌صورت مختصر cms را Wp خطاب می‌کنند. این نسخه دارای ورژن فارسی هم است. با نصب وردپرس روی یک سرور می‌توانید به سادگی و در ۵ دقیقه یک سایت راه‌اندازی کنید. حتی می‌توانید با تبدیل وردپرس به فروشگاه، به فروش آنلاین محصولات خود بپردازید.

چرا باید از وردپرس استفاده کنیم

وردپرس پرطرفدارترین سیستم مدیریت محتوای جهان است. از همه مهم‌­تر رایگان بودن وردپرس است. سایت‌های بزرگی مثل بلاگ فیسبوک و CNN از این سیستم مدیریت محتوا استفاده می‌کنند. با استفاده از این سیستم می‌توانید بدون کد نویسی و هیچ تخصص خاصی سایت خود را راه‌اندازی کنید.

و این امکان را دارید که کار با این سیستم را در زمان بسیار کوتاهی آموزش ببینید. زیرا استفاده از این سیستم بسیار راحت است. همچنین با استفاده از وردپرس دیگر نیازی به استخدام یک فرد برای پشتیبانی سایت خود ندارید و به‌تنهایی می‌توانید سایتتان را مدیریت کنید. اگر بخواهید برنامه‌نویسی سایت و طراحی وب را آموزش ببینید نیاز به صرف هزینه و زمان بسیار زیادی دارید.

بنابراین با استفاده از سیستم‌­های مدیریت محتوا می‌توانید سایت‌های داینامیک(پویا) را راه‌اندازی کنید.

وردپرس چیست؟
وردپرس چیست؟

ویژگی‌های وردپرس

مهمترین بخش در وردپرس، آسانی و انعطاف کافی برای انجام هر کاری است. این مهمترین دلیل برای رشد و محبوبیت وردپرس است.در اینجا به چند ویژگی مهم وردپرس می‌پردازیم.

قیمت وردپرس چقدر است؟

وردپرس را رایگان دانلود و نصب کنید و به راحتی از آن استفاده کنید. شما می‌توانید از آن برای ایجاد هر نوع سایتی استفاده کنید.

همچنین وردپرس یک برنامه ی متن باز است، یعنی شما می‌توانید به منبع کدهای آن دسترسی داشته و آن‌ها را ببینید، اصلاح کنید. ۲۶۰۰ قالب وردپرس و ۳۱۰۰۰ افزونه رایگان وجود دارد که می‌توانید آن‌ها را دانلود و از آن‌ها استفاده کنید.

یادگیری آسان وردپرس

دلیل محبوبیت وردپرس راحتی در نصب و استفاده از آن است. وردپرس توسط میلیون ها کاربر استفاده میشود. به همین خاطر هر لحظه بر شمار طرفداران آن افزوده است.

توسعه آسان و نامحدود وردپرس توسط قالب‌ها و پلاگین‌ها

وردپرس دارای قالب‌های بیشمار رایگان تجاری، شخصی، فروشگاهی و… است که به شما اجازه می‌دهد سایت خود را همانطور که دوست دارید توسعه دهید و امکان تغییر و شخصی سازی در تمامی این قالب ها وجود دارد.

اغلب کسانی که از وردپرس استفاده می‌کنند هیچ‌کدام نه طراح سایت و نه یک برنامه‌نویس هستند و نه دانشی از این کار دارند و این یعنی راحتی در کار با وردپرس.

امنیت وردپرس

هسته وردپرس کاملاً اصولی و طبق استانداردهای جهانی برنامه ریزی شده است. پس خیالتان از بابت امنیت سایت راحت باشد.  با رعایت چند نکته می‌توانید امنیت وردپرس خود را به مراتب بالاتر ببرید. وردپرس افزونه‌های متعدد زیادی در جهت بالا بردن امنیت سایت ارائه داده است که با نصب این افزونه‌ها می‌توانید امنیت سایت خود را بالا ببرید.

امنیت وردپرس
امنیت وردپرس

پشتیبانی وردپرس و فراوانی آن در وب فارسی

وردپرس هم مانند سایر سیستم های مدیریت محتوا دارای سایت پشتیبان رسمی است. در حال حاظر دو سایت با آدرس های wp-persian.com و wordpress.org در دسترس هستند که با مراجعه به انجمن‌های پشتیبانی در این دو وبسایت می‌توانید مشکلات و نیازهای خود را مطرح کنید تا کاربران وردپرس شما را راهنمایی کنند.

وردپرس در میان فارسی زبان‌ها به حدی غنی و جامع است که با جستجو در میان منابع موجود می‌توانید خیلی سریع نیازهای خود را رفع کنید.

متن باز بودن

وردپرس یک نرم‌افزار متن باز است که با زبان برنامه‌نویسی PHP نوشته شده و توسط مای‌اس‌کیوال پشتیبانی می‌شود. همه افراد به کدهای آن دسترسی دارند و درصورت نیاز می‌توانند آن را تغییر دهند.

متن باز بودن آن باعث شده تا متخصصان بتوانند با دسترسی به کدها ایراداتش را رفع کنند و همچنین در زمینه امنیت، ایمنی آن رابالا ببرند.

ارتباط با شبکه‌های اجتماعی

وردپرس و افزونه‌های جانبی آن این امکان را دارد که به صورت خودکار سایت خود را به شبکه‌های اجتماعی بزرگ مانند اینستاگرام، توییتر، فیسبوک و یوتیوب متصل کرده و مشتریان خود را از تغییرات سایت خود آگاه کنید.

سیستم مدیریت محتوا چیست؟

سیستم مدیریت محتوا یا content management system) CMS) یک سیستم نرم‌افزاری مدیریت محتوا وب است که با استفاده از این سیستم نرم‌افزاری می‌توانید محتوای سایت خود (متن، فیلم ، تصویر و هر چیز دیگری) را مدیریت کنید.

با استفاده از این CMS می‌توانید بدون دانش برنامه‌نویسی از صفر تا صد یک سایت را راه‌اندازی کنید. همچنین بدون نیاز به تغییر کدهای برنامه‌نویسی شده سایت، به سایت خود محتوا اضافه کنید و محتوا را به‌راحتی مدیریت کنید.

ویژگی cmsهای مدیریت محتوا

  • ویرایش راحت و سریع مطالب
  • ویرایش قدرتمند صفحه‌های سایت
  • دسته‌بندی مطالب
  • صرفه‌جویی در زمان
  • پشتیبانی مطمئن و سفارشی‌سازی
  • از سیستم‌های مدیریت محتوای محبوب می‌‌­توان wordpress, Joomla, Drupal را نام برد

مدیریت سایت بدون پنل مدیریت محتوا

وبسایت هایی که با زبان های برنامه نویسی ساخته شده‌اند دانش کار با آن‌ها سخت تر است.

با توجه به اینکه این سایت‌ها فاقد پنل مدیریت یا نرم‌­افزارهای مدیریتی مثل وردپرس هستند، برای اینکه بتوانید کوچک­‌ترین تغییری در سایت خود ایجاد کنید باید به طراح وب مراجعه کنید تا تغییرات را برای شما انجام دهد که علاوه‌بر وقت‌­گیر بودن هزینه زیادی نیز برای شما به همراه دارد.

این کار را با نرم‌افزارهای مختلف مانند Adobe Dreamweaver یا نرم‌افزار Frontpage انجام می‌شد. اما برای مدیر یک شرکت اصلاً این کار جالبی نبود، که با این کدها و نرم‌افزارها سروکله بزنند و یا بدتر از آن نمی‌شود برای ایجاد یک مطلب یا محصول یا خبر جدید یک صفحه جداگانه طراحی و کد نویسی کرد.

این‌گونه بود که cmsها یا سیستم‌های مدیریت محتوا وارد عرصه وب شدند. و کار مدیران را راحت‌تر و سریع‌تر کردند.

قالب وردپرس چیست

ساختار ظاهری سایت شما قالب وردپرس است که کاربر مشاهده می­کند. قالب­‌های وردپرس شکل کلی وب‌­سایت شمارا نمایش می‌­دهد.

این قالب­‌ها تنوع زیادی دارد، که با توجه به نیاز خود می‌­توانید یکی از آن‌ها را رایگان استفاده کنید. قالب­‌های غیر رایگان پیشرفته‌­تری هم وجود دارد، که با توجه به نیاز خود می­‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.

با هر فونت، سایز و رنگی می­‌توانید آن‌ها را جایگذاری کنید. با استفاده از قالب‌های وردپرس شما می‌توانید هر نوع سایتی را به وجود بیاورید سایت فروشگاهی، شرکتی، خبری و هر سایت دیگری که فکرش را بکنید.

اهمیتی ندارد سایتی که می‌خواهید ایجاد کنید چقدر بزرگ باشد، زیرا با استفاده از وردپرس هر سایتی با هر مقدار حجم داده و اطلاعات می‌توانید راه‌اندازی کنید.

قالب وردپرس
قالب وردپرس

قالب‌های وردپرس به دو دسته تقسیم می‌شوند:

قالب‌های رایگان

برای استفاده از آن‌ها نیازی به هزینه کردن ندارید و به‌راحتی بعد از دانلود می‌توانید روی سایت خود قرار دهید.

قالب‌های غیر رایگان

به نسبت قالب‌های رایگان حرفه‌ای‌تر هستند و قابلیت‌های بیشتری دارند. سعی کنید از پوسته‌های اصلی استفاده کنید حتی اگر غیر رایگان باشند، زیرا اگر از قالب‌های نامعتبر استفاده کنید، ممکن است که برخی از افزونه‌ها با پوسته سازگار نباشند و شما دچار مشکل شوید، همچنین پوسته‌های نامعتبر از امنیت کمتری برخوردار هستند.

می‌توانید طراح قالب وردپرس خود باشید. برای انجام این کار کافی است آموزش‌های موردنیاز را کسب کنید تا بتوانید قالبی حرفه‌ای و کاربرپسند طراحی کنید.

پس از انتخاب قالب وردپرس مناسب، می‌توانید با تغییر در چیدمان المان‌های مختلف صفحه مثل نمایش بخش‌های دسته‌بندی، آخرین مطالب، آخرین دیدگاه‌ها و… اقدام به سفارشی‌سازی ظاهر سایت خود کنید و بخش‌های مختلف را باسلیقه مناسب و دلخواه خود در سایت اختصاصی سازی کنید.

مثلا پوسته صحیفه برای سایت‌های خبری استفاده می‌شود. پوسته The7 یک قالب چندمنظوره است که هم می­توان، برای سایت‌های شرکتی و فروشگاهی استفاده کرد. اگر سایت شما حرفه‌ای است و قالب موردنظرتان را پیدا نکردید می‌توانید با یک طراح و برنامه‌نویس سایت صحبت کنید تا قالب موردنظر شمارا بسازد و روی سایت شما قرار بدهد.

افزونه وردپرس چیست

افزونه‌ها (پلاگین) برنامه‌هایی هستند که روی قالب نصب می‌­شوند. پلاگین‌ها قابلیت‌های متنوعی به سایت شما اضافه می‌کنند و در بهبود کارایی سایت شما بسیار موثر هستند.

برای مثال افزونه‌هایی مثل Yoast SEO برای تقویت سئوی سایت استفاده می‌شود. توجه داشته باشید که استفاده بی‌رویه از افزونه‌ها می‌­تواند سایت شما را دچار مشکل بکند. افزونه‌های وردپرس در دو دسته‌ی رایگان و غیررایگان هستند که بسته به نوع استفاده و نیازتان می‌توانید آن‌ها را انتخاب و نصب کنید.

اهمیت نصب افزونه در سایت وردپرسی

سایت‌هایی که پایه آن‌ها برنامه‌نویسی است و با کدنویسی طراحی شده‌اند برای افزودن هر امکانی باید قطعه کدهایی را در سایت قرار دهند که برای این کار لازم است به دانش برنامه‌نویسی تسلط کافی داشته باشند اما سیستم‌های مدیریت محتوا مانند وردپرس به هیچ دانش خاصی نیاز ندارد و به کمک افزونه‌های وردپرس به‌راحتی می‌توانید هر امکانی را به وبسایت خود اضافه کنید.

افزونه های کاربردی وردپرس قابلیت‌های پیشرفته زیادی نظیر افزودن گالری تصاویر، ساخت اسلایدرهای گرافیکی خاص و زیبا، فرم‌های عضویت، انواع فرم‌های تماس، صفحه‌سازهای مختلف، ایجاد امنیت، سئو و بهینه‌سازی سایت و امکانات نامحدود دیگر را به سایت خود اضافه کنید و ظاهر جذاب و زیبایی به آن بدهید.

در سایت‌های وردپرسی افزونه‌ها اهمیت بسیاری دارند. طوریکه یک سایت وردپرسی بدون استفاده از پلاگین‌ها هیچ معنا، امکان خاص و ظاهر جذابی نخواهد داشت. توصیه می‌کنیم پس از نصب وردپرس و انتخاب قالب موردنظر با نکات مهمی در مورد انتخاب افزونه آشنا شوید.

افزونه‌ها در وردپرس
افزونه‌ها در وردپرس

امنیت وردپرس

آسیب پذیری یکی از مهمترین معایب وردپرس است. تیم توسعه دهنده وردپرس موضوع امنیت را در اولویت خود قرار داده اند. اما در دنیای هک و نفوذ هیچ وقت نمی‌توان از امنیت صد درصدی صحبت کرد.

امنیت در دنیای اینترنت یک امر نسبی است. این سوال در میان کاربران وردپرس همیشه پیش می‌آید که آیا وردپرس امن است؟ آیا می‌توانیم از امنیت وردپرس اطمینان داشته باشیم؟ پاسخ این سوال در یک جمله، وردپرس امن است.

اگر همه نکات مربوط به مسائل امنیتی آن را رعایت کنید. این مسئله نه فقط برای وردپرس، بلکه برای سایر سیستم‌های تولید محتوا هم صدق می‌کند. از آنجایی که وردپرس یک سیستم متن باز است و جامعه بسیار بزرگی دارد، توسعه آن توسط افراد بسیار زیادی در دنیا صورت می‌گیرد.

به همین دلیل به محض اینکه یک راه نفوذ در هسته وردپرس ایجاد و یا شناسایی شود، به سرعت به کاربران اطلاع رسانی خواهد شد تا کاربران نکات امنیتی را رعایت کنند.

سپس در کمترین زمان و با یک آپدیت ساده جلو راه نفوذ را می‌گیرند. پس می‌توانیم از امنیت سیستم وردپرس خیالمان کاملا راحت باشد. ولی همیشه به همین راحتی نمی‌توان از امنیت سایت‌های وردپرسی اطمینان حاصل کرد. چون امنیت وردپرس تنها مربوط به هسته آن نمی‌شود، همه افزونه‌ها و قالب‌ها می‌توانند در امنیت سایت تاثیر بگذارند.

ممکن است افزونه یا قالبی دارای باگ‌های امنیتی باشد که باعث به خطر افتادن تمام امنیت سایت شما شوند. قطعا تمام افزونه‌ها و قالب‌های وردپرس استاندارد و مطمئن نیستید. پس همیشه وردپرس از نظر امنیت آسیب پذیر خواهد بود.

سرعت وردپرس

از مهمترین معیارهای یک سایت خوب و استاندارد، سرعت بارگذاری آن برای کاربران است. سرعت بارگذاری یک سایت تاثیر بسیار زیادی در تجربه کاربری (UX) و سئو آن دارد.

ممکن است برخی قالب‌هایی که برای سایت‌های وردپرسی طراحی می‌شوند، به‌صورت غیر استاندارد کدنویسی شده باشند. این قالب‌ها، تاثیر زیادی در کاهش سرعت بارگذاری سایت دارند.

پس برای انتخاب یک قالب علاوه‌بر فاکتورهایی مانند ظاهر، امکانات و… باید از استاندارد بودن آن هم اطمینان حاصل کنیم. به همین خاطر نباید از هر قالبی برای سایت‌های وردپرسی استفاده کنیم. افزونه‌های وردپرس یکی از بهترین مزایای وردپرس است.

اما یکی از عواملی که می‌تواند عملکرد یک سایت را تحت تاثیر قرار دهد، نصب افزونه‌های گوناگون و نامناسب است. معمولا این مورد پیش می‌آید که عملکرد یک افزونه با مشکل رو به رو شود و علاوه‌بر مصرف منابع شدید سرور، عملکرد سایت ما را به صورت کامل با اختلال مواجه می‌کند.

ممکن است عملکرد برخی از افزونه‌ها با یکدیگر تداخل داشته باشند و منجر به ایجاد مشکلات مختلفی در سایت شوند. زیرا افزونه‌های وردپرس توسط افراد بسیار زیاد و مختلفی توسعه داده می‌شوند.

از آنجایی که قانون و استانداردی برای توسعه افزونه‌های وردپرس نیست، هر یک از آن‌ها به شیوه مدنظر خود کدنویسی می‌کند. همین باعث ایجاد عدم هماهنگی و ناسازگاری بین بعضی از افزونه‌های وردپرس می‌شود. برای جلوگیری از به وجود آمدن این مشکلات باید افزونه‌‌های گوناگون را قبل از نصب بررسی کنید.

کدنویسی و برنامه نویسی سایت وردپرسی

موضوع شخصی سازی سایت، برای کاربران وردپرس مهم است. یعنی پس از راه اندازی سایت خود، به تغییرات آن مطابق با نیازها و سلایق خود می‌پردازند. اما همیشه شخصی سازی یک سایت به راحتی نصب یک قالب و یا چند افزونه نخواهد بود.

کاربران در این مواقع باید خودشان تغییرات مد نظرشان را با استفاده از کدنویسی بر روی سایتشان اعمال کنند. درغیر این‌صورت باید برای اینکار به سایر برنامه نویسان و توسعه دهندگان وردپرس هزینه پرداخت کنند.

سفارشی سازی قالب‌ها یا افزونه‌های وردپرسی نیاز به دانش فنی خوبی در مورد زبان‌های PHP، SQL، HTML، CSS و Javascript دارد. برنامه نویس وردپرس باید چارچوب و ساختار آن را به خوبی بداند تا بتواند تغییرات مدنظر را به صورت بهینه‌ در سایت ایجاد کند.

جمع‌بندی کلی

وردپرس بسیار انعطاف‌پذیر است و با هزاران تم، پلاگین، و گزینه های پشتیبانی به شما اطمینان می‌دهد که سایت شما در آینده با شما رشد خواهد کرد. در این مقاله با وردپرس آشنا شدیم و آموختیم که وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای سایت‌ساز است که با استفاده از آن می‌توان یک سایت طراحی کنیم.

همچنین متوجه شدیم که از توابع وردپرس می توان برای نمایش هر نوع محتوا و اطلاعاتی استفاده کرد. دانستیم که امنیت وردپرس هم مانند سایر نرم افزارها برای وب سایت از اهمیت بالایی برخوردار است و اینکه وردپرس چقدر درمیان موتورهای جستجو محبوبیت دارد.

همچنین در این مقاله سعی کردیم که از دید یک منتقد به بهترین سیستم مدیریت جهان نگاه کنیم تا بتوانیم معایب آن را مورد بررسی قرار دهیم. امیداوریم با مطالعه این مقاله توانسته باشیم راهنمایی‌های لازم را برای راه اندازی یک وب سایت در قالب وردپرس در اختیار شما قرار داده باشیم.

این آموزش چقدر برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز: ۱ / ۵. تعداد رای: ۳

هنوز امتیازی ثبت نشده! شما اولین نفر باشید...

صالح زارعی

مدیر و بنیان‌گذار لردات. جاده‌های سراشیبی‌را طی می‌کنم تا به اهدافی که دارم برسم...

1

مقالات مرتبط

نظر یا سوالی دارید؟